KLASA I

Aby uzyskać promocję do klasy drugiej, uczeń może nie zaliczyć maksymalnie czterech przedmiotów z poniższej listy. Na zakończenie semestru każdy pierwszoklasista przystępuje do SUM-ów z każdego z nich.

  • Czarna Magia
  • Eliksiry
  • Historia Magii
  • Obrona przed Czarną Magią
  • Opieka nad Magicznymi Stworzeniami
  • Różdżkarstwo
  • Transmutacj
  • Zaklęcia
  • Zielarstwo

KLASA II

Aby uzyskać promocję do klasy trzeciej, uczeń może nie zaliczyć maksymalnie dwóch przedmiotów z poniższej listy. Na zakończenie semestru każdy drugoklasista przystępuje do SUM-ów z każdego z nich.

  • Czarna Magia
  • Eliksiry
  • Historia Magii
  • Obrona przed Czarną Magią
  • Opieka nad Magicznymi Stworzeniami
  • Różdżkarstwo
  • Transmutacja
  • Zaklęcia
  • Zielarstwo

KLASA III

Z dostępnej listy uczeń wybiera od 4 do 6 przedmiotów, które pragnie zgłębiać w zakresie rozszerzonym. Pozostałe oceny zostaną przeniesione ze świadectwa drugiego roku.
Pod koniec semestru odbywają się OWUTEM-y, których zaliczenie (min. 30%) jest warunkiem otrzymania świadectwa końcowego.

  • Czarna Magia
  • Eliksiry
  • Historia Magii
  • Obrona przed Czarną Magią
  • Opieka nad Magicznymi Stworzeniami
  • Różdżkarstwo
  • Transmutacja
  • Zaklęcia
  • Zielarstwo

STAŻ

Staż zawodowy to forma praktyki z wybranego przedmiotu, realizowana pod opieką doświadczonego mentora. Jego głównym celem jest przygotowanie uczestnika do przyszłej roli profesora.

O przyjęciu na staż decydują wspólnie:

  • Mentor,

  • Dyrekcja Akademii.

O możliwość odbycia stażu mogą ubiegać się zarówno absolwenci, jak i nauczyciele, przy czym w jednym roku szkolnym można realizować praktykę maksymalnie z dwóch wybranych przedmiotów.

Nauczyciel posiadający wymagane doświadczenie może przyjąć w danym roku nie więcej niż dwóch stażystów.

Osoba, która pomyślnie zakończy staż, otrzymuje na koniec roku szkolnego, oficjalny certyfikat potwierdzający jego ukończenie.

PROFESOR

Aby ubiegać się o posadę profesora, należy przesłać swoje zgłoszenie na adres dyrekcji ( [email protected] ).